Acupunctuur en werking

De werking van acupunctuur is gebaseerd op Yin en Yang. Yin en Yang zijn twee krachten die de balans in de natuur in stand houden. Yang zijn de verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend of betrekking hebben op activiteit. Daarentegen behoren verschijnselen die statisch, intern, neerwaarts, donker of passief zijn of die betrekking hebben op materiële stoffen tot de categorie Yin. In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden deze concepten gebruikt om problemen samen te vatten en te verklaren op het gebied van anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose, preventie en behandeling.

Mensen bestaan ook uit Yin en Yang. Deze twee krachten zorgen voor het evenwicht van lichaam en geest. Balans betekent welzijn en gezond zijn. Onbalans betekent stoornis of ziekte. De Chinese filosofie stelt dat wanneer iemand in evenwicht leeft met zijn of haar omgeving, men gezond leeft. Gezondheid is dus afhankelijk van de mate van aanpassing van het lichaam aan deze omgeving. Seizoenen, werk- en privéomstandigheden, voeding en emoties zijn allemaal factoren die het energetisch evenwicht kunnen verstoren. Een verstoord evenwicht geeft lichamelijke of psychische klachten. Door middel van behandeling met acupunctuur wordt het lichaam gestimuleerd dit evenwicht te herstellen, waardoor de klachten kunnen verminderen.

Een behandeling met  acupunctuur bestaat uit het manipuleren van de energiestromen door het lichaam. Door het zetten van naalden op bepaalde punten wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energiehuishouding te herstellen. De overtollige energie wordt weggenomen bij organen die er te veel van hebben en energie wordt geleid naar organen die er te weinig van hebben. Met acupunctuur kunnen veel lichamelijke en mentale klachten verlicht worden. Acupunctuur beïnvloedt de energiehuishouding en zet het lichaam aan tot zelfregulatie.